Bir çok ailenin hayali bir köpek sahibi olmaktır. Bu konuda da oldukça haklıdırlar. Bir köpeğin dostluğu dünyada edinilebilecek en güzel dostluklardan biridir. Fakat unutmamak gerekir ki bir köpek sahiplenmek bir çocuk büyütmekten pek farklı değildir ve çok büyük bir sorumluluktur.

Tüm zor koşullar düşünülmeden bütün aile bireylerinin onayı olmadan ve de gerekli koşullar sağlanmadan bir köpek sahiplenmemek gerekir.

Köpek almaya karar verdikten sonraki ikinci aşama ise ırk seçimidir. İleriye dönük olarak düşünülerek karar vermek gerekir. Evimiz, bahçemiz olup olmadığı, , çocuklarımızın yaşı, tek yaşamamız vb birçok etmen köpek ırkı seçiminde büyük rol oynar.

Alacağımız yavrunun dişi ve ya erkek olması bile farklılıklara sebep olmaktadır. Bu başlıklarla ilgili detaylı bilgi almak için yakınınızdaki bir veteriner kliniğinden yardım alabilirsiniz.

Evcil dostumuz yeni evinde

Yavru köpeğimizi edindikten sonra mümkünse evde bir tek odaya yerleştirilmelidir. Oda seçilirken tek başına kalabileceği ve az eşyalı bir oda tercihi yapılmalıdır. Böyle bir alana sahip değilsek seçilen odada ona zarar verecek tüm eşyalar kaldırılmalı, kablolar çıkarılmalı, prizler korumaya alınmalıdır. Ufaklığın yaramazlık peşinde koşarken kendisine zarar vermesini istemeyiz tabii ki. Odanın zeminini gazete kağıdı ve ya çiş pedleriyle kaplayarak aynı zamanda tuvalet eğitimine de başlayabilirsiniz. Odanın bir köşesine de yatma alanı ve yemek ve su kabını yerleştirmeliyiz.

Gelir gelmez tüm evde serbest bırakmak hem çok fazla tehlikeyle karşı karşıya kalmasına sebep olacak hem yalnız kalmaya alışmasını engelleyecek hem de tuvalet eğitiminin zorlaşmasına sebep olacaktır.

Özellikle küçük ırk köpeklerde en çok karşımıza çıkan problem yalnız kalamama problemidir. Bu petlerde yalnız başına duramama, kısa süreli yalnızlıklarda bile strese girme, havlama, etraftaki eşyalara ya da kendisine zarar verme, çiş-kaka yaparak sahibi cezalandırma gibi davranış bozuklukları gözlenir. Bebeklik döneminden itibaren yalnız kalmaya alıştırılan köpeklerde ise bu tarz davranış bozukluklarının önüne geçilmiş olur.

Kendi odasında iken istediğiniz zaman yanına girip sevebilir oyun oynayabilirsiniz ama odadan çıktığınızda arkanızdan kopacak ağlamalara dayanmanız şart. Eğer ağlıyor diye yanına gider ya da yanınıza alırsanız bunu çok kısa sürede öğrenerek kendi lehlerine çevirirler ve sürekli ağlayıp havlayan bir bebek köpeğiniz olur. Özellikle ağladığı zamanlarda yalnız bırakıp sakin olduğu anlarda yanında olmaya özen gösterin.

Odasında dikkat etmeniz gerekenler önünde sürekli temiz ve taze mama ve su olması, kirli gazete ve ya kağıtların değiştirilmesi olmalıdır. Geçen zamanla birlikte yavaş yavaş gazete kaplı alanları azaltarak köpeğin başlangıç aşamasında tuvaletini gazateye yapması sağlanmalıdır. Bebeklik aşıları bitene kadar dışarı çıkamayan yavru köpeklerin evde önüne gelen yer yerine gazete ya da pedlere tuvalet yapması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Daha ayrıntılı tavsiyeler ve de bebeklik aşılamaları ile ilgili gerekenleri yapmak için bir veteriner kliniğini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Bundan sonrası ise bol bol sevgi ve kucaklaşma …